tisdag 27 december 2011

Saffransapelsiner


På julafton gjorde jag saffransapelsiner. Så gott och väldigt enkelt. Receptet kommer från boken "under valnötsträdet".

 För 4 personer.
4 saftiga och söta apelsiner
Kryddig lag:
2 dl vatten
2 dl socker
2–3 stjärnanis
1 liten kanelstång
1/2 g saffran (= 1 kuvert)
4 hela kryddnejlikor (kan uteslutas)
2 dl vispgrädde att servera till

1. Börja med att med en vass kniv skära eller tälja av allt skal, också det vita innerskalet på apelsinerna ska bort.

2. Skär med vass liten kniv ut apelsinfiléer, som då ska bli helt skinnfria. Lägg dem i en skål.

3. Koka vatten och socker till lagen i en inte för stor kastrull. Låt det bubbelkoka ett par minuter utan lock och lägg sedan i kryddorna.

4. Låt lagen småkoka (fortfarande utan lock) i ungefär 5 minuter. Låt den svalna något och häll den sedan över apelsinklyftorna. Låt dra minst 1 timme före serveringen. Servera med lättvispad grädde.

3 kommentarer:

en matsked grejer sa...

Mmm, låter fint! Blir som en variant jag brukar göra men nu nästan glömt (tack för påminnelsen :) -Mandarinklyftor i sockerlag med kanelstång och stjärnanis. Riven mandelmassa i grädden....
Ha det fint!
Kram Cecilia

Maria sa...

Mums, låter gott! Med lättvispad grädde till. Jag har kvar en massa apelsiner, kanske ska göra någon dag. Jag har den receptboken, men har inte sett just det receptet.

Mormorsglamour- pyssel och inredning sa...

Det ser riktigt gott ut! Önskar dig fina mellandagar och gott nytt
Kram
Helena

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...